Het besef dat de mensheid de planeet steeds meer en meer aan het kapotmaken is, laat mij zoals velen niet onberoerd. Jammer genoeg werkt de overtuiging dat je daar als enkeling weinig aan kan doen verlammend. Vaak ondernemen we dan maar niets, want waar te beginnen? Mijn dagelijkse bezoekjes aan de afvalcontainer deden me beseffen dat ik te veel afval produceerde. Een kritische blik op de containers zeiden me trouwens dat ik niet de enige was. Vooral de grote hoeveelheden plastic, die we maar al te vaak éénmalig gebruiken, om ze dan sierlijk weg te gooien, baren me grote zorgen. Ik troostte me altijd met de gedachte dat plastic gerecycleerd wordt, maar de realiteit is dat maar een fractie hergebruikt wordt. De rest komt onherroepelijk in het milieu terecht én alsof dat nog niet erg genoeg is, ook nog eens in onze voedselketen. 

Wat ik nog erger vind, is dat we als consument vaak niet eens de keuze krijgen om géén plastic te kopen. Via deze blog wil ik op zoek gaan naar alternatieven voor plastic in de hoop om zo ook anderen te inspireren. Help ik hiermee de problemen uit de wereld? Zeker en vast niet. Is plastic de enige grote boosdoener? Ook hierop is het antwoord jammer genoeg negatief. Toch kan ik me niet langer vereenzelvigen met de idee dat ik toch niets kan veranderen aan de toestand van Moeder Planeet. Er bestaan immers al verschillende succesvolle initiatieven om het gebruik van plastic in te perken.

 

We kunnen blijven zitten en verbouwereerd om ons heen kijken wanneer we het zoveelste filmpje over een zeehond die vastzit in een kluwen van plastic moeten aanschouwen of wanneer we geconfronteerd worden met beelden van duizenden vogels en zeedieren die gestikt zijn doordat hun maag nog maar enkel uit plastic bestaat, of we kunnen actie ondernemen! Om het met de woorden van milieuactiviste 'Tanya Streeter' te zeggen : 'Ik ben optimistisch, want alles is beter dan niets doen.'

 

Sickofplastic moet me helpen bij mijn zoektocht naar een leven met minder plastic. Lees je mee? 

© 2023 by Closet Confidential. Proudly created with Wix.com