Weg met de wegwerpbeker, tenzij ...

April 25, 2019

DE STANDAARD - Vanaf volgend jaar mag op alle evenementen in Vlaanderen – van schoolfeesten tot grote festivals – geen drank meer geserveerd worden in wegwerpbekertjes, blikjes of petflessen. In principe dan toch, want dankzij een achterpoortje in de wet kunnen organisatoren toch wegwerpbekers blijven gebruiken.

Walvis spoelt aan met 40 kg plastic in zijn maag

March 17, 2019

VRT NWS - Op de Filipijnen is een jonge walvis gestorven met 40 kilogram plastic in zijn maag. Onderzoekers vonden het dier afgelopen weekend, na een autopsie bleken er tientallen grote en kleine plastic zakken in zijn lichaam te zitten. "Dit is het meeste plastic dat we ooit in een walvis hebben teruggevonden. Het is walgelijk", zeggen de onderzoekers.

Balonnen zijn het dodelijkse plastic voor zeevogels

March 13, 2019

MO.BE -  Ballonnen zijn veruit het dodelijkste plastic dat een zeevogel kan inslikken. Een op de vijf dieren die een enkel fragment binnen krijgt, sterft eraan, blijkt uit onderzoek in Australië. Harde plastic maakt het overgrote deel uit van de partikels die een zeevogel binnenkrijgt, maar uit het nieuwe onderzoek door de Universiteit van Tasmania blijkt dat zachte plastic zoals van ballonnen vele malen dodelijker is.

Kunnen we het ook over die enorme plastic afvalberg van de luchtvaart hebben?

March 06, 2019

MO.BE - Gisteren kwamen de kopstukken van de Europese luchtvaartmaatschappijen samen in Brussel om oplossingen te zoeken voor de CO2-uitstoot die de sector genereert. Een broodnodige discussie, maar wat met de tonnen afval die de luchtvaart produceert?

Festival Glastonbury verbiedt plastic flesjes

February 27, 2019

HET LAATSTE NIEUWS- Het muziekfestival Glastonbury in het Verenigd Koninkrijk heeft aangekondigd dat de verkoop van plastic flesjes water er voortaan niet meer toegelaten is. In 2017 kochten bezoekers er 1,3 miljoen plastic flesjes, blijkt uit verkoopcijfers.

Eieren van zeevogels in afgelegen poolgebieden vervuild met plastic

February 18, 2019

DE MORGEN - Onderzoekers hebben sporen van plastic teruggevonden in de eieren van zeevogels in het hoge Noorden, op een van de meest afgelegen gebieden op aarde. ‘Als een ei dergelijke additieven in de dooierzak heeft, dan wil dat zeggen dat die vogel sinds geboorte verontreinigende stoffen te eten krijgt’, zegt een onderzoeker. 

Microplastics nog zorgwekkender dan gedacht: "Na de oceanen zit het plastic nu ook in de lucht"

September 18, 2018

DE MORGEN - Microplastics, de minuscule deeltjes plastic die we doorgaans in oceanen aantreffen, kunnen zich ook verspreiden via vliegende insecten. Dat blijkt uit onderzoek van de Britse Reading University dat werd gepubliceerd in het vakblad Biology Letters. Vooral vogels zouden gevaar lopen.

Zomerakkoord Vlaamse regering: “Goede principes maar schuift werk door naar volgende regering”

July 22, 2018

DE WERELD VAN MORGEN - De Vlaamse regering neemt enkele noodzakelijke en zeer belangrijke beslissingen zoals invoeren van een kilometerheffing en starten met het uitfaseren van fossiele brandstoffen. Helaas schuift ze het eigenlijke werk door naar de volgende regering. Het afvalplan stelt zwaar teleur. 

Nog meer onenigheid op G7: ook Japan en VS engageren zich niet in strijd tegen plastic afval

June 09, 2018

DE STANDAARD - In de strijd tegen plastic afval in de oceanen weigeren Japan en de VS de andere G7-landen te volgen. Volgens de Canadese premier Justin Trudeau willen de twee landen er zich niet concreet toe verbinden om tegen 2030 te zorgen voor een volledige recyclage van plastic.

Delhaize bant plastic zakjes voor groenten en fruit: voortaan keuze tussen papieren of katoenen zak

May 27, 2018

DE STANDAARD- Supermarktketen Delhaize neemt in september afscheid van plastic zakjes. Vanaf dan biedt de winkel enkel nog papieren en herbruikbare katoenen zakjes aan waarmee je groenten en fruit kan meenemen.

Europa verbiedt wattenstaafjes, rietjes en plastic bestek

May 27, 2018

HET NIEUWSBLAD - De Europese Commissie (EC) bindt met een wetsvoorstel de strijd aan met wegwerpplastic. Plastic voorwerpen voor eenmalig gebruik zullen worden verboden of er komen strenge restricties voor. Het gaat bijvoorbeeld om wattenstaafjes en bestek. Zo moet de stroom aan plastic afval in zeeën en oceanen een halt toe worden geroepen.

Eerste 'Plastic Attack' in ons land

April 06, 2018

HET NIEUWSBLAD -  Aan de AD Delhaize op de Brusselse Anspachlaan heeft zaterdag de eerste Plastic Attack in België plaatsgevonden. De deelnemers gooiden al de overbodige verpakkingen na hun inkopen meteen de vuilnisbak in. Delhaize zorgde zelf ook voor een alternatief, en deelde herbruikbare katoenen zakjes uit.

Gemiddelde maaltijd bevat ruim 100 stukjes plastic

April 10, 2018

DE MORGEN - Een gemiddeld bord eten kan tot ruim honderd sporen van plastic bevatten. Die zijn niet alleen afkomstig van de groenten of vis op het bord, maar ook in belangrijke mate uit huisstof.

Ook in flessenwater minuscule stukjes plastic ontdekt

March 14, 2018

VRT NWS - Het drinkwater dat u in de supermarkt in flessen koopt, is vaak niet zo zuiver als het etiket beweert. Naast mineralen en zouten zweven er ook heel kleine stukjes plastic in veel flessen. Dat hebben Amerikaanse onderzoekers vastgesteld. 

Glastonburry wil plastic flessen van het festivalterrein bannen

February 18, 2018

DE REDACTIE - Muziekfestivals en een gigantische afvalberg na afloop: ze gaan al jaren hand in hand, ondanks de vaak verwoede pogingen van organisatoren om de hoeveelheid troep te beperken. Glastonbury in het Verenigd Koninkrijk broedt nu op een drastische nieuwe stap: de festival wil plastic flessen op het terrein verbieden.

Walvissen en haaien bedreigd door plastic

February 04, 2018

WELINGELICHTE KRINGEN- Het plastic in de oceanen bedreigt niet alleen kleine vissen en zeevogels, maar vormt zelfs een gevaar voor de grootste zeedieren, zoals walvissen, reuzenmanta’s en haaien, waarschuwen wetenschappers.

Groenten per stuk in plastic verpakt

January 29, 2018

DE MORGEN - Een kilo wortelen nodig? Bereid u dan maar voor op een hoopje plastic voor u aan het kokkerellen slaat. Bij Albert Heijn liggen ze momenteel afzonderlijk verpakt in de groenteafdeling. Hetzelfde met paprika's en komkommers.

Europa roept plastic afvalberg halt toe

January 15, 2018

DE STANDAARD- Door het gebruik van wegwerpproducten terug te dringen, wil de Europese Commissie de plastic afvalberg verminderen.

Vlaanderen is enige regio waar overdaad aan plasticgebruik niet wordt aangepakt

August 10, 2017

KNACK - 'Vlak voor het zomerreces blokkeerde Open VLD een verbod op plastic zakjes. Totaal onbegrijpelijk', vinden Sammy Mahdi en Karl Lauwers van Jong CD&V.

Please reload

© 2023 by Closet Confidential. Proudly created with Wix.com