Jaarlijks

wordt er

8 miljoen ton plastic in wereldzeeën gedumpt. Dit is evenveel als het gewicht van 8 miljoen 

auto's. 

Bijna al het plastic dat ooit is gemaakt, is nog ergens op aarde aanwezig.

Een fractie van al het plastic dat we gebruiken, wordt hergebruikt. Dit is in tegenstelling tot papier, waarvan 60% gerecycleerd wordt, bijzonder weinig. De rest van het plastic komt in het milieu terecht en verstikt zowel het land als onze oceanen. 

Er wordt jaarlijks 240 miljoen liter olie gebruikt om enkel de VS van plastic flessen te voorzien. 90% daarvan wordt eenmalig gebruikt. 

Wist je dat, zelfs als je niet in de buurt van een zee woont, er een kans bestaat dat ook jouw afval in zee terechtkomt?

In de afgelopen 10 jaar hebben we meer plastic geproduceerd dan in de hele eeuw daarvoor. 

Wist je dat je het grootste aandeel van het plastic in zee niet eens kan zien? Dit komt omdat plastic na een tijd uiteenvalt in microplastics. Deze verspreiden zich nog sneller over de oceanen.

Bij onderzoek op mosselen langs de kust van Frankrijk, België en Nederland werden in elk onderzocht exemplaar microplastics aangetroffen. Omdat je bij schelpdieren het hele dier opeet, is de kans dus ook groter dat je plastic eet. Na het verorberen van een heerlijke pot Zeeuwse mosselen kan je er dus vanop aan dat je ook microplastics op hebt!

Alle ecosystemen in de wereld zijn afhankelijk van gezonde oceanen. Als dat deel van de planeet slecht gaat functioneren zal het leven op aarde daaronder lijden.

Wist je dat plastics die in de zee terechtkomen chemicaliën absorberen? Vissen eten deze plastics op, waardoor deze schadelijke stoffen worden opgeslagen in hun spieren en vetten. Vervolgens eten wij die vissen op. Dus ook in het menselijk lichaam zien we al de gevolgen van plastic in oceanen. 

Wist je dat ruim 80% van het zeeplastic van op het land

komt? 

Miljoenen zeedieren vinden jaarlijks de dood door het eten van plastic in de zee. Daarnaast sterven er ook miljoenen zeedieren doordat ze vast komen te zitten in ronddrijvend plastic

 afval.

Onderzoek heeft uitgewezen dat het meeste huisafval bestaat uit plastic voedselverpakkingen.

Volgens

wetenschappers drijven er 5 biljoen stukjes plastic in onze oceanen. 

Op sommige plekken in de oceaan is er meer plastic dan plankton aanwezig en dat wordt allemaal opgegeten door zeedieren.

Microkorrels uit (gezichts)scrubs, tandpasta en cosmetica zijn een enorm grote bron van microplastic in de oceanen. 

Uit plastics lekken chemicaliën. Dit zijn gevaarlijke stoffen, omdat we ons eten en drinken vaak deze stoffen uit de plastic kunnen lekken. De grootste hoeveelheid komt vrij wanneer plastic in aanraking komt met warmte. Deze vrijkomende chemicaliën bootsen het hormoon oestrogeen na. Een teveel aan oestrogeen zorgt o.a. voor onvruchtbaarheid. Er zijn geen regels vastgesteld aan de hoeveelheid BPA die mag vrijkomen uit plastics.  

Wist je dat er in koffiepads, theezakjes en droogdoekjes ook plastic

 zit?

In 2050,

als de wereldbevolking is gestegen tot bijna 10 miljard wordt er verwacht dat er nog eens drie keer zoveel plastic wordt geproduceerd/

Wist je dat de wereldwijd ingeburgerde term voor oceanenvervuiling door plastic wordt aangeduid met de term 'plastic soup'? 

Recent onderzoek heeft uitgewezen dat er ook microscopische plasticvezels in leidingwater zitten. Flessenwater drinken biedt geen soelaas vermits leidingwater desondanks het aandeel plasticvezels toch nog strenger gecontroleerd wordt op kwaliteit dan flessenwater.

© 2023 by Closet Confidential. Proudly created with Wix.com